Shoppa hållbart mode

Vi människor vi konsumerar extrema mängder kläder och hoppar på den ena modetrenden efter den andra, om alla människor skulle konsumera som tokar skulle det inte bli så bra i vår värld. Vem behöver köpa flera kassar med kläder flera gånger i månaden? Butiker, lite varstans på nätet kan man läsa om hållbart mode. Men vad är det?  Jo, det  inkluderar hur vi producerar och konsumerar kläder, skor, accessoarer och andra textilier. Visst låter det bra? Det tycker jag och vet ni vad som mer är bra? Jo det är ekonomiskt 🙂

hållbart mode

Sedan efter gymnasiet blev jag väldigt intresserad av lite mer finare märkeskläder och det slog mig att dom höll så länge vissa saker att jag istället hann tröttna på dom och sedan sälja av dom och konsumera nya. För mig är det viktigt att klä mig fint och genom att välja lite finare material på mina plagg, vårda dom försiktigt, inte tvätta dom jämt, lämna in gamla tygrester på Hm så känner jag att bidrar till ett mer hållbart tänk med klädshopping.

Hållbart mode kan definieras som kläder, skor och accessoarer som tillverkas, marknadsförs och används på ett så hållbart sätt som möjligt, med hänsyn till miljömässiga, etiska och socioekonomiska förhållanden. Det handlar om en strävan hos inblandade aktörer att ständigt förbättra alla led av produktionskedjan från design, logistik, råvaruframställning, materialberedning, tillskärning, sömnad, slutdesign, transport och lagring, fram till marknadsföring och försäljning mot slutkund. Ur ett miljöperspektiv bör ambitionen vara att minimera produktionsledets oönskade miljöeffekter och samtidigt effektivisera användningen av naturresurser, genom ökad användning av förnyelsebara energikällor och ökad materialåteranvändning och -återvinning. Ur ett etiskt och socioekonomiskt perspektiv bör alla parter aktivt arbeta för förbättrade arbetsförhållanden och -villkor. Dessutom bör både producenter och konsumenter bidra till och agera för mer hållbara konsumtionsmönster. (Green Strategy, april 2014)

Några tips på hållbart mode tänk

  • Återanvänd och återvinn dina kläder
  • Konsumera inte i onödan & se över ditt konsumtionsmönster
  • Byt kläder med vänner “klädbytardag” eller testa köpa secondhand
  • Lämna in kläder för återvinning, hos Hm får du 50kr per säck, max 2 åt gången du måste dock handla för 300kr per tillfälle för få ta del.
  • Köp kläder i god kvalité som håller längre och är stilrena
  • Undvik ha alla kläder i senaste mode jämt och ständigt
  • Ta hand om dina kläder
  • Tänk pris per användning, dyrt kan löna sig och hålla betydligt längre!

Jag kan faktiskt se det så att utan att jag vetat om det här tänket med hållbartmode förens när det började komma upp på tapeten mer i sociala medier, har jag ändå haft det delvis tänket när jag shoppat genom åren. Jag älskar att shoppa, men jag tänker alltid långsiktigt och gör sällan felköp.

Kommentera