Dålig ekonomi – Har du ständigt dålig ekonomi? Bryt dina dåliga vanor!

Jag har reflekterat över det här med dålig ekonomi, hur kommer det sig att dom som har dålig ekonomi nästan ständigt har dåligt med pengar och månad för månad utsätter sig för det fast dom egentligen inte behöver det? Någon podd hörde jag att det handlar om att det är så vi ser på oss själva och värderar oss “att vi alltid har dålig ekonomi” och att vi kör på som vanligt efter dåliga vanor. Så för att spara pengar och få bättre ekonomi handlar det inte om att endast byta shoppingmönster utan att förändra sitt egna syn på sig själv och gå djupare i sitt beteende varför vi handlar så mycket. Jag kan medge att jag ibland unnar mig det lilla extra för att jag tycker jag förtjänar det för jag haft en jobbig vecka, det är någon form av tröstshopping och det är därmed onödigt shopping. Det är då bättre gå till gymmet eller fixa med något man borde ha gjort och bli glad över att det är klart.

Att vara oroligt över en dålig ekonomi kan göra oss sjuka, vi kan bli stressade få ångest och må dåligt.

Allt man egentligen vill ha är en ordnad ekonomi men det kan verkligen vara svårt med alla frestelser, att man jämt och ständigt sparar in pengar med rabatter osv men ändå bränner upp på ännu mera saker gör att du istället kan sitta med ett helt berg med saker och ändå inte lyckligare. Det är meningen att pengarna ska räcka längre och det är en trygghet att ha en buffert. Detta är självklara saker som dom flesta vet, men varför är det så svårt?

Parik Grimlund från Lyxfällan säger att felet många gör att dom inte planerar sin ekonomi. Han har varit med och skrivit en bok mer Klirr i kassan. En sak som jag brukar tänka är: Jul kommer alltid en gång per år och så även sommaren och då behövs mer pengar oftast. Ett bra tips är att sätta av pengar redan från början i Januari varje nytt år.

Fördelar med en ordnad ekonomi är

  • Inga sömnlösa nätter
  • Slippa bortprioritera vissa räkningar
  • Du har råd unna dig det du behöver vid tillfälle

Det brukar rekommenderas att man bör ha 2 månadslöner i buffert, men även här när jag talar med bekanta är det få som har det. Egentligen är det ingen svårt för dom flesta ha det undanstoppat utan det handlar med om att man bortprioriterar det. Det är viktigt att förstå vårt spenderar mönster för att komma till någon rätsida hur det faktiskt blir så att vi spenderar för mycket.

Jag tänkte forska lite djupare i detta för jag undrar varför vi människor ofta inte lär oss av förgående månads misstag när det gäller vår ekonomi.

Här är en intressant artikel om detta upprepande beteende till dåligt ekonomi

2 comments / Add your comment below

  1. I am not sure where you are getting your information, but great topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding
    more. Thanks for great information I was looking for this information for
    my mission.

Kommentera